L’Ajuntament de Campdevànol ha presentat avui l’Any Josep Fossas, pintor i artista campdevanolenc, que va deixar part del seu llegat pictòric al municipi de Campdevànol. El tret de sortida es donarà el pròxim dissabte 25 de febrer al centre cívic de La Confiança de Campdevànol, amb la inauguració de l’exposició dels Fons Pictòric Josep Fossas, i a partir d’aquí es faran diversos actes de reconeixement al pintor campdevanolenc fins al mes de novembre. Segons l’alcaldessa, Dolors Costa, “l’objectiu és fer un acte de justícia a l’obra de Fossas i alhora donar l’oportunitat de conèixer la seva pintura. Ell va ser un enamorat de Campdevànol i el poble estava en deute amb ell”.

L’acte del 25 de febrer comptarà amb la presència de familiars i amics de Fossas, que aquest any hagués complert 90 anys, i es projectarà un audiovisual, on amistats del mateix poble parlen del pintor des dels diferents vessants: la humana i la pictòrica. També es farà el nomenament de la sala d’exposicions com a Sala Josep Fossas. L’exposició que es podrà veure al dues de les sales del centre cívic consta d’una setantena d’obres, on la gran majoria formen part del fons que va cedir al municipi i que gestiona l’Ajuntament, però també s’hi podran veure cinc obres, on Campdevànol n’és la protagonista, cedides pel Caixafòrum. La mostra estarà oberta tots els caps de setmana fins a la clausura de l’Any Fossas.

Altres actes que es portaran a terme durant l’any serà la descoberta d’una placa commemorativa a l’edifici on va néixer i viure, ubicat al carrer Major de Campdevànol, reconeixement que es farà el 19 de març, dia de Sant Josep. La festivitat de Sant Jordi també es dedicarà al pintor Josep Fossas: per una banda, el certament literari compta amb una categoria especial sobre el pintor i el cartell dels actes serà a partir de la seva pintura dedicada a Sant Jordi. El dia 06 de maig es farà un concert homenatge a l’antiga església de Sant Cristòfol. Es dóna el cas que Fossas va ser un dels grans impulsors de les campanyes demanant la seva rehabilitació que, malauradament, no ha pogut veure.

Quan des de l’equip de govern vam decidir celebrar l’Any Josep Fossas, de seguida vam voler involucrar-hi d’alguna manera a l’Escola Pirineu. El motiu és que, malgrat ser i viure a Campdevànol, no és un pintor tan conegut com ho va ser, per exemple, en Coll i Bardolet, “i ens va semblar interessant que els nens i nenes coneguessin la vida i obra de Fossas”. En aquest sentit, a banda de treballar-lo a classe, el cartell de la festa major infantil, que se celebra el 10-11 de juny, que es fa a partir de dibuixos dels nens de l’escola, aquest any el faran a partir de la figura de Fossas. Posteriorment, tots aquests dibuixos s’exposaran al centre cívic, acompanyant els quadres de Fossas.

També en el marc de la Festa Major de Campdevànol, i tenint en compte que precisament la Dansa de La Gala apareix sovint a l’obra de Josep Fossas, es dedicarà la ballada de la Gala al pintor campdevanolenc. En la mesura que sigui possible, també farem que un dels seus quadres de la Dansa presideixi aquesta ballada, i a més, es farà un àudio amb els principals trets biogràfics amb l’objectiu de donar a conèixer la seva figura als visitants.

L’Any Fossas es clourà el mes de novembre, amb un seguit d’actes que es detallaran més endavant.

CARTELL INAUGURACIÓ 25 FEBRER

CARTELL ACTES ANY FOSSAS