Campdevànol ha celebrat aquest cap de setmana les primeres Jornades de Memòria Democràtica, centrades en el bombardeig que va tenir lloc al nostre municipi el 27 de gener de 1939. Totes les activitats que es van organitzar van comptar amb una molt bona acollida i presència de públic. Diumenge es va fer l’acte institucional davant la fossa comuna que hi ha el cementiri, on van ser enterrades les 27 víctimes que van deixar les bombes, on hi va assistir el director general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Alfons Aragoneses.

Les activitats van començar divendres a la tarda amb la conferència i inauguració de l’exposició La Retirada. L’ofensiva a Catalunya, que va anar a càrrec del director del Museu de la Retirada de Camprodon, Lluís Bassaganya. L’exposició, que conté material i armes de guerra entre altres, es podrà visitar fins al mes de juny de 10h a 13h i de 17h a 20h. L’endemà dissabte es va fer una visita guiada pels escenaris del bombardeig del 27 de gener del 39, que va comptar amb una cinquantena de persones, i a la tarda, en una sala Diagonal plena de gom a gom es va estrenar el documental Quan les bombes callen, dels periodistes Ruth Espuny i Jordi Altesa. El film ha estat elaborat a través del testimoni de cinc campdevanolencs que el van viure en primera persona: Conxita Pous, Cecília Clota, Rosa Meseguer, M.Carme Pons i Pere Casals. L’acte va acabar amb un concert dels Randallaires.

Diumenge es va fer l’acte de reconeixement i homenatge a les víctimes del bombardeig del 27 de gener del 1939 a Campdevànol a la fossa comuna del cementiri on estan enterrats. Es va descobrir un plafó amb tots els noms de les víctimes i es va fer una petita actuació musical.