L’Ajuntament de Campdevànol ha acollit aquest matí una reunió de treball amb els municipis de la Catalunya Nord i de la Catalunya sud que han format part del projecte transfronterer Pirineus del Ferro PYRFER, que es va clausurar el mes de maig passat. L’objectiu ha estat el de donar continuïtat al projecte i sobretot potenciar i mantenir la relació entre aquesta desena de pobles que tenen com a vincle comú, el ferro. A la reunió, que ha estat presidida per l’alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa, hi ha assistit representants dels ajuntaments de Ripoll, Besalú, Alpens, Arles, Alt Vallespir i Canigó.
L’alcaldessa, Dolors Costa, ha explicat que la trobada respon al fet que “no volem que PYRFER acabi aquí i, per tant, volem seguir teixint complicitats entre els territoris que n’hem format part”. En aquest sentit, s’ha plantejat la possibilitat de demanar tots junts un nou projecte POCTEFA per les anualitats 2023-2027, “donant cabuda a altres municipis que s’hi vulguin ser”. A la reunió també s’han aportat accions conjuntes que es puguin emprendre i es dinamitzi de nou el projecte. Una d’aquestes seria la de participar en una de les fires de turisme més importants com és Fitur, on hi participarien conjuntament com a municipis del ferro i les fires respectives. També s’han plantejat accions pedagògiques i d’intercanvi entre les escoles d’aquests territoris.
Per la seva banda, Jean Jaques Casals, tècnic de la Comunitat Comuna de l’Alt Vallespir, ha destacat la importància d’aquest lligam que s’ha establert entre les dues catalunyes “on el projecte del ferro ens ha ajudat a esborrar una mica més la frontera existent entre les dues bandes del Pirineu”. Casals ha apuntat també que el vessant nord del Canigó podria entrar en aquest nou projecte i ha insistit “a conservar els lligams que hem establert tots plegats, perquè si els deixem perdre, tot plegat haurà estat una pèrdua de temps i de diners”.
LA FESTA DE L’ÓS D’ARLES
D’altra banda, properament hi haurà un primer intercanvi entre Campdevànol i un d’aquests municipis que formen part del PYRFER, Arles. Concretament, el dia 5 de febrer s’hi celebra una de les festes més importants i ancestrals d’aquest poble de la Catalunya Nord, com és la Festa de l’ós, on s’ha convidat a Campdevànol a participar-hi. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament s’ha organitzat un autocar perquè tothom que tingui interès a participar-hi s’hi pugui apuntar. Serà una sortida d’un sol dia i el preu inclourà el transport i el dinar a Arles.
Amelie Comas, tècnica de l’Ajuntament d’Arles, ha explicat que la Festa de l’os va ser reconeguda recentment per la UNESCO i representa el final de l’hivern i el principi de la primavera.