Campdevànol acollirà aquest dissabte 28 de maig l’acte de clausura del projecte transfronterer PYRFER Pirineus del Ferro, del qual en formen part una desena de municipis catalans i de la Catalunya Nord. El PYRFER ha tingut com a objectiu principal posar en valor tot el patrimoni vinculat a la indústria secular de la metal·lúrgia present en la zona oriental dels Pirineus, a partir del treball en xarxa i transfronterer entre els 10 socis del projecte. L’acte institucional es farà a les 11h del matí a la plaça Valldemossa i hi assistirà el subdelegat del Govern de l’Estat, Albert Bramon.
En aquest acte institucional es podrà veure un petit resum dels projectes elaborats durant tot aquest any. En el cas de Campdevànol ha estat el Mudeu del Ferro i de l’Aigua, així com la ruta que porta el mateix nom. L’acte es farà a la plaça Valldemossa, en una carpa que s’instal·larà en motiu de la clausura. Tot seguit s’inauguraran les exposicions Rostres i paisatges del ferro i Pirineus del ferro: Forja artística, ambdues al centre cívic La Confiança. A 2/4 d’1 del migdia es farà una visita institucional dels estands turístics del territori PYRFER i parades de productes locals i artesanals. Aquesta mostra ocuparà la plaça Clavé i el carrer de La Gala. Per acabar les activitats del matí, es farà un vermut popular amenitzat pel grup de música tradicional Els Randellaires.
A la tarda, a partir de les 17.30h es farà una mostra de balls tradicionals de la Catalunya Nord i una Sardana de Germanor, així com les Olimpíades del Ferro, amb diverses proves de força i punteria, que es farà al passeig de Can Branques. Per acabar la jornada, es farà un sopar popular a la carpa de la plaça Valldemossa amenitzat pel Dj Monsieur Fontaine.
L’alcaldessa de Campdevànol, Dolors Costa, ha explicat que aquest projecte es va iniciar el 2018 després d’aconseguir una subvenció de fons europeus de dos milions d’euros per tots els socis: Campdevànol, Ripoll, Besalú, Alpens, Alins, Arles Sur Tech, Foix, Alt Araiege i Canigó. Costa ha volgut donar les gràcies a tota la gent que ha participat en el projecte “sobretot per l’estratègia turística que ha suposat per Campdevànol. Hem recuperat un dels patrimonis que teníem més invisibilitzats com és el ferro”.
Per la seva banda, la directora del projecte PYRFER, Estela Salgado, ha dit que l’acte de clausura “quedarà en evidència que la cooperació transfronterera i l’estratègia ha sigut un èxit i que s’ha anat forjant en aquests quatre anys de durada del projecte”.