Gestió i conservació

El torrent de la Cabana és un espai fluvial de gran interès natural, pels hàbitats i espècies que hi trobem. A més, és un espai molt important pels ciutadans del territori, dels municipis de Campdevànol, les Lloses i Gombrén, que tenen un fort lligam amb el torrent.

Els gorgs que es formen de manera natural al llarg de la riera actuen de reclam pels visitants, que troben un indret de gran bellesa per gaudir de la natura amb tranquil·litat.

La gran afluència de visitants que rep aquest espai des de fa més de 10 anys posa en risc la conservació de l’espai. El 2014 consistori i les entitats del territori van coordinar-se per gestionar activament aquest espai per fer possible la conservació de l’espai amb la convivència ciutadana.

Els 3 pilars per protegir el torrent de la Cabana

Conservació
Protegir la fauna i la flora

El torrent d’Estiula o torrent de la Cabana és un espai fluvial de gran valor. És proper als límits d’alguns espais naturals protegits com els Rasos de Tubau, la Serra de Montgrony o la Serralada de Cavallera. Hi trobem flora i fauna protegides a Catalunya i a nivell estatal, que necessiten d’un espai net i tranquil per poder viure, alimentar-se i reproduir-se.
Els rius, basses o estanys, són hàbitats molt amenaçats: el 35% de les zones humides s’han perdut en els últims 55 anys. Cal que entre tots preservem aquests espais, necessaris pels animals que arriben a abeurar-se, reproduir-se o buscant refugi.

Gestió
Informar i limitar l’accés

L’any 2014, l’Ajuntament de Campdevànol es va fer càrrec de la gestió activa de l’espai del Torrent de la Cabana. A través de les sinèrgies entre el consistori, les entitats ambientals i plataformes veïnals del territori i els veïns de Campdevànol, es va definir una estratègia per regular l’accés a l’espai, ordenar els usos, i mitigar els efectes de la massificació.

Algunes de les mesures que s’han aplicat al llarg del temps són la restricció de l’accés motoritzat, el cos d’informadors ambientals, el servei de vigilància (mossos d’esquadra, els guardes rurals i la policia local.), la brigada de neteja i Protecció Civil de Campdevànol. També s’ha instal·lat cartelleria per senyalitzar la ruta i es van habilitar una zona de lleure i espais d’aparcament.

La gestió activa dels espais sobrefreqüentats cal que sigui continuada i adaptativa, per assegurar que les accions implementades són efectives per conservar les condicions de l’espai en cada moment.

Participació ciutadana
Veïns, entitats, administració

El 2014, l’Ajuntament de Campdevànol va convocar els ciutadans de Campdevànol, els propietaris dels gorgs del Torrent de la Cabana, la plataforma veïnal “Salvem el Torrent de la Cabana”, les entitats ambientals del territori, com CEA Alt Ter, en una reunió per exposar una estratègia de gestió- plantejada per l’empresa de turisme i educació ambiental Educa– i recollir-ne l’opinió i les contrapropostes dels veïns.

Aquest va ser el tret d’inici d’un procés participatiu que va incloure més reunions, entrevistes i enquestes amb ciutadans i propietaris afectats, per acabar implementant mesures per regular l’accés i els usos a l’espai fluvial.