La segona edició del Campdevànol amb orgull, arriba aquest dissabte 2 de juliol, amb un clar objectiu de donar visibilitat al col·lectiu LGTBI i reivindicar-ne els seus drets. Organitzat per la regidoria de Col·lectius Vulnerables, conjuntament amb el Kol·lectiu Kampdevànol i l’Associació Acathi, durant tot el dia es faran diversos actes i activitats, convertint Campdevànol en el primer municipi del Ripollès que passa a l’acció amb passos visibles en el treball inclusiu de les persones que formen part d’aquest col·lectiu.
Aquest any s’ha apostat per ampliar les activitats i per donar un to més reivindicatiu i de conscienciació social a la jornada, ja que l’any passat va ser més de caràcter familiar i amb activitats dirigides a un públic més infantil. Els actes començaran dissabte a les 12.30h del migdia a la plaça Anselm Clavé amb una conversa amb l’americà Jonathan Zoccoli, que explicarà la importància de celebrar l’Orgull a tots els pobles i ciutats, a banda d’explicar la seva experiència com a noi homosexual al seu poble i les lleis que s’estan aplicant actualment als Estats Units que, segons ha explicat la persona referent LGTBI municipal, Jordi Coch, “són de caràcter homofòbic i transfòbic”.
A la tarda és quan es concentraran el gruix dels actes. En aquest sentit, a les 17h de la tarda es farà la concentració amb parlaments, i tot seguit es farà la Biblioteca Vivent, a càrrec de l’associació Acathi, on diferents persones refugiades per identitat sexual hi explicaran la seva experiència. També es farà un taller de pintar samarretes i titelles amb perspectiva de gènere, orientat als més petits. La jornada acabarà amb la Festa de l’Orgull a la Sala Diagonal amb el Kol·lectiu Kampdevànol.
D’altra banda, la façana de l’Ajuntament serà l’escenari d’una exposició d’imatges de persones transsexuals i que es podran veure durant un mes.
Segons Coch, la filosofia de la festa Campdevànol amb orgull és clara: “En un àmbit rural com el nostre fa poc temps que el col·lectiu LGTBI pràcticament no existia i s’ha de començar a treballar perquè aquestes persones tinguin cabuda a tots els municipis, siguin més grans o més petits”. També ha afegit que les administracions públiques “s’han de posar les piles” per intentar normalitzar tots aquests col·lectius més vulnerables “i que es puguin instal·lar en els seus municipis i no hagin de marxar com ha passat en molts casos”. Coch ha destacat la tasca que està portant a terme l’Ajuntament de Campdevànol en aquest sentit.